Instituutin ja SCCP:n keramiikkaresidenssiin valittu taiteilija Man Yau

Date
helmikuu 15, 2018
Location
Uutiset
Share
Facebook / Twitter

Suomen Japanin instituutin ja Shigaraki Ceramic Culture Parkin keramiikkataideresidenssiin on valittu taiteilija Man Yau (s. 1991, Helsinki). Man Yau on 26-vuotias Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän on valmistunut taiteiden kandidaatiksi Aalto-yliopiston keramiikan ja lasitaiteen ohjelmasta.

Man Yau. Kuva: Emma Sarpaniemi

Yaun teoksia on ollut esillä useissa soolo- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla – muun muassa Pariisissa ja New Yorkissa.  Yaun ajankohtaisista projekteista mainittakoon Jingdezhenissa, Kiinassa toteutettava Uniikki-projekti sekä syyskuussa Helsingin Design Weekin yhteydessä julkaistava veistossarja tavaratalo Stockmannille.

Yau on kuvannut itseään kuvataiteilijaksi, jonka työskentelytapana on kuvanveisto. Hänen teoksilleen ominaista on niiden fyysinen luonne ja käytettävän materiaalin rajapintojen venyttäminen. Yau näkee veistämisen ajatteluun liittyvänä prosessina, johon vaikuttavat niin taiteilijan omat kokemukset kuin veistoshetken ympäristö. Yaun teosten pinta on usein muovimainen ja kiiltävä. Hän haluaa korostaa käsityön ja luonnollisten materiaalien merkitystä mutta pyrkii myös kätkemään kaikki tekoprosessin jäljet.

Man Yau: Planer HER-BB (2017). Galleria Sculptor.

 

Yau kiinnostui instituutin järjestämästä SCCP-residenssistä, sillä se tarjoaa mahdollisuuden suurikokoisten veistosten työstämiseen. Hän suunnittelee myös tutkivansa eri materiaalien yhdistämistä ja värien käyttöä sekä perehtyvänsä japanilaiseen kulttuuriin. Hänen inspiraationaan ovat Yayoi Kusama ja Taro Izumi ja heidän omistautumisensa paikalliseen kulttuuriin ja arkipäivän kuvaamiseen.

”Pohjimmiltani toivon, että löydän jotain, mitä en voi vielä edes odottaa tai kuvitella, oppia ja edetä uudella tavalla, on se sitten uuden koon kanssa työskentelyä, uusi työympäristö ja kulttuuri tai residenssin aikana tapaamani inspiroivat ihmiset”, taiteilija muotoilee.

Vuoden 2018 syksylle ajoittuva puolentoista kuukauden residenssijakso järjestetään nyt toista kertaa.